Platon, åh Platon!

Kom och tänka på en sak så här på kvällskvisten. Nämligen detta:

Enligt Platon finns det en idévärld. I den världen finns alla ting som finns i världen, fast bättre. Vilket betyder att det finns kan finnas en stol i vår värld men i hans idévärld finns den ultimat stolen. I vår värld finns det bara ett eko av den perfekta stolen.

Världen vi lever i idag upplever vi genom våra sinne. Vårs sinnen är begränsade. Människan har inte perfekt syn vilket innebär att ingen kommer kunna uppleva ett objekt som det är i verkligheten utan kommer använda sina otillräckliga sinnen som referenspunkt. Det finns även andra djur med syn och hörsel som är överlägsen vår. Vi upplever inte världen likadant eller med samma förutsättningar. Bilden av världen är alltså subjektiv, inte likadan för någon eller några.

Inte olikt Platons idévärld är den världen vi lever i ett eko av vad som är riktigt. Den objektiva världen, den fysikska, är alltså något som vi inte kan föreställa oss. Något som är bortom våra sinnen och sunda förnuft. Vilket kan innebära att vi faktiskt lever i idévärlden fast är oförmögna att uppleva den.

Finns säkert sätt att såga sönder den här teorin på men jag kommer inte på ett enda just nu! Förmodligen för att jag är

1. så himla smart!!!

X. fett trött.

2. envis och värgrar inse att det finns en möjlighet att det bara är dravell

Tror jag väljer nummer :1! :D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0